Poliamida PA6 este un material dur, foarte rezistent la uzură și impact, cu bune proprietăți de fricțiune, folosit în multe aplicații industriale. Se poate livra sub formă de plăci, bare sau tuburi extrudate.

Semifabricatele din poliamidă (PA6) au rezistența ridicată la uzură și abraziune, au caracteristici de fricțiune foarte bune și au rezistența foarte mare la impact și rupere.

Produsele realizate din poliamidă PA6 înlocuiesc cu succes reperele realizate din bronz, aluminiu și alte materiale neferoase. Poliamida PA6 este de 7,5 ori mai ușoară decât bronzul la aceeași grosime a plăcii, dar are proprietăti mecanice similare și este mult mai economică.

Semifabricatele din poliamidă PA6 absorb umezeala în timpul depozitării. Umezeala absorbita influențează proprietățile mecanice și electrice (de exemplu crește rezistența la impact) precum și stabilitatea dimensională a reperelor prelucrate (la reperele de precizie ridicata acest aspect trebuie prevăzut în proiectarea produsului).

În mod standard, poliamida PA6 se poate livra de culoare naturala albă sau de culoare neagră. PA6 neagră are aditivi de bisulfid de molibden (MOS2), care face ca semifabricatele din poliamidă PA6 negre să aibă caracteristicile de frictiune îmbunătățite, rezistența împotriva razelor UV și rezistența ridicată la compresiune. De asemenea, în funcție de cerințele fiecărei aplicații, în momentul producerii semifabricatelor de poliamidă se pot introduce diferiți aditivi care să îmbunătățească anumite caracteristici mecanice.

Tipodimensiuni

PA6

Semifabricatele din poliamidă PA6 albe și negre se livrează sub formă de placi, bare sau tuburi.

Plăcile din poliamida PA6 extrudate se livrează cu grosimi cuprinse între 2 și 8 mm și cu dimensiunea 1000×2000 mm și grosimi între 8 si 100 mm cu dimensiunea 610×1000/2000/3000mm, în culoarea natural.

Plăcile din poliamidă PA6 turnate se livrează cu grosimi cuprinse între 16 și 100 mm și cu dimensiunea 1000×1000/2000 mm, în culorile natural și negru.
Barele din poliamidă PA6 extrudată se livrează la lungimi de 1 m și cu diametre cuprinse între 6 și 250 mm.

Barele din poliamidă PA6 turnată se livreaza la lungimi de 1 m și cu diametre cuprinse între 50 și 80 mm, la lungimi de 1 m și 2 m și cu diametre cuprinse între 85 și 125 mm, la lungimi de 1 m, cu diametre cuprinse între 130-320mm

Tuburile din poliamidă PA6 se livrează la lungimi de 1 metru cu diverse diametre exterioare și interioare. Diametrul minim ce se poate livra este 25×10 mm iar diametrul maxim este 200×150 mm.

PA6.6

Semifabricatele din poliamidă PA6.6 albe și negre se livrează sub formă de plăci și bare.

Plăcile din poliamidă PA6.6 sunt albe și se livrează cu grosimi cuprinse între 8 și 100 mm cu dimensiunea 610×1000/2000/3000 mm.

Barele din poliamidă PA6.6 se livrează la lungimi de 1 m și cu diametre cuprinse între 6 și 250 mm.

PA 6.6-30GF

Semifabricatele din poliamidă PA6.6-30GF negre se livrează sub formă de plăci și bare.

Plăcile din poliamidă PA6.6-GF sunt negre și se livrează cu grosimi cuprinse între 10 și 80 mm cu dimensiunea 620×1000/2000/3000mm.
Barele din poliamidă PA6.6 se livrează la lungimi de 1 m și cu diametre cuprinse între 6 și 150 mm.

Aplicaţii şi avantaje

Aplicații uzuale pentru semifabricatele din poliamidă

Semifabricatele din poliamidă se folosesc în mai toate industriile pentru realizarea de diferite produse prelucrate mecanic:
lagăre de alunecare
roți dințate și pinioane
roți pentru scripeți
carcase de rulmenți
bucșe
tije filetate
role și roți
distanțiere
componente care necesită rezistență la uzură
amortizoare de vibrații

Caracteristici specifice:

au tensiuni interne mici
au rezistența mare la abraziune și uzură
au proprietăți de amortizare a vibrațiilor
au bune proprietăți de absorbție a sunetelor
au foarte bune proprietăți de fricțiune
sunt rezistente chimic împotriva acțiunii acizilor și alcalinilor
au rezistența la rupere mare
absorbția umidității influențează caracteristicile mecanice și electrice
absorbția umidității îmbunătățește rezistența la impact și rezistența la apariția fisurilor
absorbția umidității influențează precizia dimensionala a pieselor prelucrate

Alte tipuri de poliamidă PA6

Pentru a putea fi folosite în anumite aplicații speciale, semifabricatele din poliamida PA6 sunt îmbunătățite prin adaugărea unor aditivi speciali, care îi îmbunătățesc anumite proprietăți mecanice.
Poliamida PA6.6 – are rezistența bună la temperaturi înalte și o rezistență mare la tracțiune. Este cel mai dur și mai rigid tip de material plastic pe bază de poliamida. Principalele caracteristici sunt rezistența la combustibili, uleiuri, grasimi, majoritatea solvenților organici și alcalini. Absorbția umidității este mai mică decat la PA6. Se folosește la piese care sunt expuse eforturilor mecanice ridicate la temperaturi ridicate.
Aplicații uzuale: lagăre de fricțiune, angrenaje, came, ghidaje, manșoane și piese supuse unor sarcini mari sau unor temperaturi ridicate.
Poliamida PA6.6 + 30%GF este PA6.6 ranforsată cu 30% fibră de sticlă. Acest material are o rezistență la uzură foarte mare, rezistența și rigiditatea ridicată, rezistența mare la fisurare, o bună stabilitate dimensională și poate fi folosit la temperaturi mai ridicate.
Este folosit atunci când piesa trebuie să reziste la o încărcare sporita combinata cu caracteristici bune de frecare.
Aplicații specifice: piese pentru mașini care lucreaza la temperaturi înalte, lagăre de alunecare, pârghii, izolatori termici și distanțere.

Prelucrarea semifabricatelor din poliamidă

Semifabricatele din poliamidă se pot prelucra cu utilajele folosite în prelucrarea lemnului sau metalului.

Poliamida permite următoarele operațiuni: tăiere, găurire, frezare, strunjire, filetare, etc.

În manualul de prelucrare de mai jos găsiti toate informațiile necesare prelucrării.

Galerie foto Semifabricate din poliamida PA

Documentatie: Semifabricate din poliamida PA

Manual tehnic Cere oferta de pret

Te intereseaza acest produs? Scrie-ne!

Referitor la: Semifabricate din poliamida PA

Numele (necesar)

Adresa de email (necesar)

Telefonul (necesar)

Localitatea (necesar)

Subiectul

Mesajul dvs